آرمیتا کلینیک -کلینیک سلامت و تناسب اندام

نکات تغذیه ای در پرکاری تیروید

نکات تغذیه ای در پرکاری تیروید

پرکاری تیرویید زمانی رخ می دهد که غده تیرویید، که در جلو گردن قرار دارد، میزان بسیار زیادی هورمون تیرویید تولید کند. سه نوع پرکاری تیرویید با علایم مشابه وجود دارد. پرکاری تیرویید معمولا در سنین بین 20-40 سالگی بروز می کند. اغلب این بیماری در شرایط استرس فوق العاده یا در طول حاملگی شروع می شود.

علایم و نشانه ها :

    ضربان تند قلب و طپش قلب
    فشار خون بالا
    تورم قاعده گردن
    پوست مرطوب و تعریق زیاد
    لرزش و تکان بدن
    عصبی بودن و گیجی
    افزایش اشتها همراه با کاهش وزن
     
    خواب مشکل
    چشم های متورم، قرمز و بیرون زده
    خیرگی مداوم( کم پلک زدن، کندی حرکت  پلک)
    حساسیت چشم ها به نور
    گاهی اوقات برجستگی و ضخیم شدن پوست ناحیه جلو ساق و پشت پا، کمر و دست ها و حتی صورت( ورم موضعی)
    در حالت بحرانی: تب، نبض خیلی تند، هیجان و احتمالا هذیان
    اختلال در دوره های قاعدگی

علت :

محققان می گویند بیماری گریوز( یکی از انواع پرکاری تیرویید) در اثر تولید پادتن محرک تیرویید به وجود می آید.در نتیجه غده تیرویید میزان زیادی هورمون تولید می کند . گواتر گره ای سمی در اثر یک غده غیر سرطانی به صورت گره هایی در غده تیرویید به وجود می آید . پرکاری ثانویه تیرویید زمانی به وجود می آید که غده هیپوفیز پرکار می شود و به غده تیرویید دستور هورمون بیش از حد می دهد.

اقدام های اولیه پزشکی :
پزشک معالج ممکن است از شما بخواهد انگشتان خود را در حالت دستهای کشیده باز کنید . نگه دارید تا وجود و میزان لرزش در آنها را بررسی کند. هک چنین غده تیروئید شما را حین بلع مشاهده خواهد کرد. سایر اقدام های تشخیصی شامل آزمایش خون و عکس ریه است.

درمان :
درمان های دارویی
یکی از اقدام های درمانی، تجویز ید رادیواکتیو در یک نوبت واحد جهت سرکوب غده تیروئید است. درمان دیگر تجویز داروهای مهار کننده غده تیروئید است. هم زمان داروهای مسدود کننده گیرنده بتا نیز تجویز می شود (پروپرانولل) در صورت شکست درمان دارویی ممکن است جراحی جهت برداشتن غده تیرویید انجام شود.

درمانهای جایگزین و مکمل
درمانهای جایگزین جهت تخفیف اختلال خفیف عملکرد تیرویید مفید است.
تغذیه
غذاهایی که غده تیروئید را مهار می کند عبارت است از کلم پیچ، جوانه بروکسل، کلم گل، کلم، اسفناج، شلغم، سویا، باقلا و لوبیا و دانه خردل. از غذاهای  سبوس گرفته، لبنیات، گندم ،کافئین و الکل پرهیز کنید.

   * در شرایطی که فرد مشکل کلیوی یا قلبی خاصی نداشته باشد، مصرف روزانه 3-4 لیتر آب در روز توصیه می‌شود. در بعضی از بیماران مبتلا به اگزوفتالمی نیز شاید مجبور به محدود کردن مقدار مایعات و نمک دریافتی باشیم.  
اسیدهای چرب ضروری ضد التهاب هستند و به سیستم ایمنی نیز کمک می کنند. 1000-1500 میلی گرم از آنها را 3 بار در روز مصرف کنید.
    بروملایین (250-500 میلی گرم 3 بار در روز) بین غذاها تورم را کم می کند.
    ویتامین ث (1000 میلی گرم 3-4 بار در روز) سستم ایمنی را تقویت و التهاب را کم می کند.
    کلسیم (1000 میلی گرم در روز) و منیزیوم (200-600 میلی گرم در روز) عوامل کمک کننده بسیاری از فرایندهای سوخت و سازی هستند.
    ویتامین  ای (400 واحد 2 بار در روز) به تقویت قلب کمک می کند.
    کوآنزیم Q10  (50 میلی گرم 2 بار در روز) قلب را تقویت می نماید.


با توجه به افزایش نیاز ویتامین‌ها، استفاده از مکمل ویتامین C، ویتامین B کمپلکس خصوصاً ویتامین‌های B1، B2، B6 و B12 همراه رژیم غذایی بسیار مفید هستند. به طور کلی استفاده از مولتی‌ویتامین و مولتی مینرال توصیه می‌شود. منابع غذایی عمده ویتامین‌های فوق که باید در رژیم غذایی این بیماران گنجانده شوند عبارتند از: انبه، مرکبات، کیوی، شیر و فرآورده‌های آن، سبزیجات برای سبز رنگ، جوانه حبوبات و ماهی. به نظر می‌آید مقادیر زیاد ویتامین A باعث مهار عملکرد غده تیروئید و بهبود علایم بیماری گریو می‌شوند. مکمل ویتامین C نیز برای بهبود علایم و شرایط متابولیکی مفید است.    

لیتیوم دارای خاصیت ضد تیروییدی است. میزان 20 میلی گرم در روز لیتیوم عنصری اثر داروهای ضد 20 میلی گرم در روز لیتیوم عنصری اثر داروهای ضد تیروئیدی را تقویت می کند.