آرمیتا کلینیک -کلینیک سلامت و تناسب اندام

فواید انواع سبوس

 فواید انواع سبوس



سبوس گندم
پیشگیری از سرطان روده بزرگ:پژوهش های متعدد نشان می دهد تمامی محصولات تهیه شده از گندم کامل در پیشگیری از سرطان روده بزرگ مفید واقع می شوند . سبوس گندم سرشار از فیبرهای غیرقابل حل است که تا رسیدن به روده بزرگ دست نخورده و هضم نشده باقی می مانند. سبوس، حجم و سرعت عبور مدفوع از روده بزرگ را افزایش می دهد، بنابراین مواد سرطان زا فرصت کمتری برای چسبیدن به دیواره روده بزرگ و ایجاد تغییرات سرطانی پیدا می کنند. سبوس گندم توسط باکتری های موجود در روده بزرگ هضم شده و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SKFA) تولید می کند.

سبوس برنج
مقابله با کمبود انرژی : بدن انسان می تواند کربوهیدرات موجود در برنج را به سرعت هضم و جذب کند. بنابراین برنج برای جبران انرژی ماهیچه ها بعد از فعالیت های جسمی شدید مفید است. برنج قهوه ای ( دارای سبوس) به علاوه حاوی منیزیم است که برای استحکام ماهیچه ها و ترکیب پروتئین های بدن مورد نیاز می باشد.

پیشگیری از سرطان روده بزرگ : برنج دارای سبوس می تواند خطر بروز سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. این تا حدی بدان خاطر است که سبوس برنج حجم مدفوع را زیاد کرده و سرعت انقباض های عضلانی دیواره روده را افزایش می دهد. بنابراین مواد سرطان زای موجود در مدفوع زمان کمتری برای چسبیدن به دیواره روده بزرگ –یعنی جایی که می توانند تغییرات سرطانی را آغاز کنند –خواهند شد.

رفع اختلال های عصبی : ویتامین Bموجود در برنج سبوس دار قادر به تبدیل قند خون به انرژی مورد نیاز سلول های دستگاه اعصاب می باشد.کمک به درمان پرفشاری خون: برنج سبوس دار سرشار از پتاسیم است که برای حفظ تعادل مایعات و پایین نگه داشتن فشار خون لازم می باشد. برنج سبوس دار فاقد سدیم است که اثرات بالا برنده فشار خون دارد. مصرف متعادل برنج سبوس دار ( بدون نمک) می تواند برای افراد مبتلا به پرفشاری خون مفید واقع شود.

مفید در کاهش کلسترول خون : روغنی که از سبوس برنج گرفته می شود دارای موادی به نام اریزانول می باشد که باعث کاهش جذب و تشکیل کلسترول می گردد.قابل استفاده در بیماری سلیاک:برنج فاقد پروتئین گلوتن می باشد. به همین دلیل برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک که نیاز به رژیم غذایی بدون گلوتن دارند، مناسب است.برنج به ندرت باعث واکنش های حساسیتی می شود و به همین دلیل در شروع غذای کمکی برای شیرخواران از آن استفاده می شود.

جو
مفید در کاهش کلسترول خون:اضافه کردن جو به رژیم غذایی می تواند در کاهش کلسترول خون واقع شود. خوردن روزانه 30 تا 40 گرم جو همراه با غذاهای کم چرب می تواند کلسترول را تا 9 درصد کاهش دهد (تخمین زده می شود که هر یک درصد کاهش کلسترول باعث 2 درصد کاهش خطر بروز بیماری های قلبی می شود).

رفع مشکلات وزن : مصرف غلاتی مانند جو که مقادیر زیادی فیبر و مواد نشاسته ای پیجیده (کمپلکس) دارند با جایگزین شدن به جای غذاهای چرب پرکالری و با ایجاد احساس سیری، در کاهش وزن موثرند.مفید برای مبتلایان به دیابت: قند  افراد مبتلا به بیماری قند (دیابت) باید تا حد امکان نزدیک به وضعیت طبیعی نگه داشته شود. جو به آرامی هضم شده و باعث افزایش سریع قند خون نمی شود. بنابراین ماده نشاسته ای مناسبی برای مبتلایان به دیابت می باشد.

آرد جو
از آسیاب کردن جو به دست می آید و برای درست کردن فرنی، نان و بیسکویت جو استفاده می شود. آرد جو دارای مقادیر کافی آهن بوده و بهتر است با غذاهای  سرشار از ویتامین Cمصرف شود.جو پرک شده:برگه های نازک به دست آمده از دانه جو هستند که با سرعت بیشتری پخته و نرم می شوند و به همین دلیل برای مصرف در انواع سوپ توصیه می شوند.

ذرت
پیشگیری از بیماری های قلبی:مصرف کافی و منظم مواد غذایی مانند ذرت که حاوی اسید فولیک باشند می تواند میزان هوموسیستئین را در خون کاهش دهد. نشان داده شده که مقادیر زیاد این ماده مضر بوده و می تواند با آسیب رساندن به دیواره داخلی رگ های خونی در آسیب دیواره سرخرگ ها، ایجاد لخته های خونی و بروز بیماری های قلبی موثر واقع می شود.

برطرف کردن مشکلات وزن : پژوهش های مختلف نشان می دهد هرچه فرد چربی بیشتری مصرف کند، احتمال افزایش وزن او بیشتر خواهد بود. چربی دو برابر مواد نشاسته ای انرژی تولید می کند، بنابراین جایگزین کردن مقداری از چربی با مواد نشاسته ای پیچیده مانند ذرت می تواند در کاهش وزن موثرواقع شود. بررسی ها نشان می دهد خوردن روزانه 60 گرم از غلاتی مانند برگه ذرت همراه با شیر کم چربی می تواند در این امر موثر واقع شود.

پیشگیری از سرطان روده بزرگ : تمامی نشاسته موجود در ذرت هضم نمی شود، بنابراین مقادیر کمی از ان جذب می شود. مقداری از نشاسته جذب نشده به روده بزرگ رسیده و باکتری هایی که به طور طبیعی در روده حضور دارند از آن برای تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه ( SCFA) استفاده می کنند. به نظر می رسد این اسیدهای چرب میزان اسید موجود در روده بزرگ را افزایش داده، تقسیمات سلولی را کنترل کرده و به بازسازی DNAآسیب دیده کمک  می کند که در مجموع تا حدی به پیشگیری از رشد تومورها کمک می کند.